Sain tänään huomattavaa apua blogipäivitykseen Pikku-Äijältä. Olin kirjoittanut jo lähes koko tekstin, kun PÄ buuttasi koneen. Lovely. No, elämä on ja tänään lastenlahjavinkkejä.

Lasten lahjojen miettiminen on ainakin musta usein mukavaa. Tänä vuonna en taida saada yhtäkään itsetehtyä lahjaa aikaiseksi, mutta onneksi kaupat on pullollaan lapsille suunnattuja tavaroita. Karsastan lapsen pitämistä kuluttajana ja karsastan myös monia muovimuotileluja, mutta onpa ainakin mistä lahjansa valita... Jos lapsille ei keksi mitään *just sopivaa* (vrt. eläinlaukut), kannattaa kysyä toiveita niin vanhemmilta kuin lapsiltakin. Vanhemmat voivat toivoa ei-enää-yhtään-legoa -tyyppisiä lahjoja ja vähän pohtimalla keksii melko helposti lahjoja, jotka ovat hyviä koko perhettä ajatellen.

Hyviä lahjoja ovat esimerkiksi pelit ja lelut, kirjat, dvd:t ja vaatteet. Suomen leluyhdistys valitsee vuosittain Vuoden pelin ja lelun ja ainakin pelit ovat olleet mielestäni hyviä. Leluja kannattaa miettiä myös (jossain määrin) sukupuolineutraalisti, sillä myös pojat voivat tykätä nukeista ja tytöt autoista. Kirjat antavat monesti paitsi tarinat, myös yhteistä aikaa lapselle ja aikuiselle ja dvd:t vähän päinvastaisesti pienen oman hetken kaikille. Molemmat ovat joskus varsin tervetulleita. Hyvät vaatteet eivät välttämättä innosta pientä saajaa avaamisvaiheessa, mutta pukemis- ja käyttämisvaiheessa ehkä sitäkin enemmän.

Sitten vielä varsinaisia vinkkejä. Olen ajatellut antaa tänä vuonna Vuoden perhepeliksi valitun Dixit-pelin, joka yhdistää pelaamisen ja tarinankerronnan. Ilmeisesti kasvatustieteilijä minussa haluaa aina ripauksen kehittävyyttä lahjoihinsa... Joulupukille ei ole lähdössä meidän puolestamme kai yhtään lelua, mutta taaperoikäisestä ehkä jopa 4-vuotiaaksi asti voin suositella labyrintteja Ne ovat sellaisia rautalankahärpäkkeitä, joissa siirrellään erilaisia puukuulia. Niitä on saatavissa monenkokoisia ja ainakin oman kokemukseni mukaan lapset pitävät niistä paljon. Kirjoista ehdoton satusuosikkini on Pilvipaimen, jonka sain itse ollessani 5-vuotias. Siitä on otettu uusia painoksia ja olenkin nyt aikuisena antanut sitä useille läheisille lapsille. Ihania satuja ja ihania kuvia! Kirja toimii niin tytöille kuin pojillekin ja sanoisin, että ne sopivat kaikille (satuikäisille). Dvd:itä tulee mieleen melko paljon. Joulupukki tuo meille Myyrä-boksin, jonka hankin jo vuosi sitten Hulluilta päiviltä. Toiseen perheeseen lähtee Late lammas-dvd. Late lammas ja pieni ystävänsä Timppa ovat Wallacen ja Gromitin tekijöiden uusia luomuksia. Vielä vaatteista muutama sananen. Olen toivonut Pikku-Äijälle mm. hyviä talvihanskoja ja Biggu-hattua. Hanskat ovat osoittautuneet yllättävän haastaviksi. Lapselle soisi ulkoleikkeihin hyvät hanskat, koska jos hanskat eivät "toimi" ei ulkoilukaan toimi. Tumput suorina seisominen on täysin osuva ilmaus. Onko kellään hyviä hanskavinkkejä? Siis että pitävät pienet näpit lämpiminä, mutta eivät kuumenna tunteita pukiessakaan? Ja Biggu-hattu on ihan hifistelyä, ne vain ovat niin ihania :)

Tällaisia tällä kertaa. Onko kellään mitään hyviä vinkkejä jaettavaksi tai tarvitseeko joku neuvoja? Täällä ihan kaikki saavat olla Lahja(Ra)kkaita!