Eilen vietimme tämän vuoden osalta viimeisiä Tomin omia synttäreitä. Tervetuloa vuorotyöperheen arkeen (tai siis juhlaan)...

Tomi sai taas ihanuuksia lahjaksi ja me jo Juhan kanssa jaettiinkin, kuka leikkii milläkin... Tomi sai (suluissa leikkijä;) palautuvan pallon (minä), Brion ensiradan sekä perus- että paristokäyttöisellä veturilla (Juha), jukka-askareen (Tomi), Ruskovillan villahaalarin, lisää tyylikkäitä vaatteita ja Tomin Vanhanmumman neulomat ihanat lapaset! Vanhamumma, tai mulle siis Mumma, vaikka Juhan mumma onkin, oli neulonut mullekin kahdet lapaset, joista toiset annoin äidille. Samalla sain Mummalta mallin ohjeen, joten odotelkaa ihania lapasia lahjaksi :)

Ja vielä yleisön pyynnöstä tietoa tarjottavista. Leivoin paria suolaista piirakkaa: lohipiirakkaa, johon sovelsin Kinuskikissan ohjetta (käytin kyllä laiskurina valmistaikinaa) ja fetapiirakkaa, johon sain idean omasta päästä ja jääkaapin sisällöstä. Fetapiirakkaan jaksoin jopa väsätä itse taikinan, hyvähyvä! Lisäksi leivoin paulakakun ja PULLAA. Pullaa en ollut tehnytkään pitkään aikaan, aika hyvää tuli! Tein sekä korvapuusteja että mantelipyörteitä. Mantelipyörteisiinkin taikina kaulitaan ja sille sivellään voita. Pinnalle ripotellaan vaniljasokeria ja mantelilastuja. Kääritään rullalle, leikataan paloiksi ja laitetaan leivosvuokiin. Piirakoiden kanssa Juha teki salaattia ja sen sekä chili con carnen tähteistä väsäsimme itsellemme vielä iltapalaksi tacosalaattia. Hyvä emäntä ei heitä hukkaan...

Paulakakku, joka sai nimensä vanhasta duunipaikastani, on sen verran herkullinen, että tässä sen ohje (julkaistu alunperin Hesarissa)

pohja:

200 g suklaakeksejä

50 g suolatonta voita

täyte:

200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 60-70 %)

2 dl kuohukermaa

2 kananmunaa

400 g maustamatonta tuorejuustoa

1,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

(1-2 rkl kahvi- tai muuta likööriä)

Tarjoiluun löysäksi vatkattua kermavaahtoa

1. Leikkaa irtopohjavuoan pohjallle (halkaisija 22-24 cm) leivinpaperiympyrä. Murenna suklaakeksit karkeasti kulhossa. Sulata voi ja sekoita se keksirouheen joukkoon. Levitä seos tasaisesti leivinpaperin päälle vuokaan.

2. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hetken.

3. Vatkaa kerma, munat, tuorejuusto ja sokerit tasaiseksi. Sekoita joukkoon hieman jäähtynyt suklaa. Mausta halutessasi tilkalla likööriä.

4. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 35-45 min. Täyte saa hieman liikkua kakun keskellä, kun kakku otetaan pois uunista. Anna jäähtyä. Siirrä viileään hieman jähmettymään. Irrota vuoasta veitsen avulla. Koristele halutessasi suklaalastuilla. Tarjoa kakku löysäksi vatkatun kermavaahdon kera.

 

Kuten kuvasta näkyy, olen vasta aloitteleva kakunkoristelija ja kaikenlaiset kakkukurssit tekisivät mulle hyvää. Olin jo oivalla sokerimassakurssilla ja jatkokurssin aiheena voisi olla muut-kuin-sokerimassa-koristeet ;) Ensi kuussa odottaa onneksi pursotuskurssi. Ihanaa, kun on lähellä taitavia kakkumaakareita, jotka voi tosta vain järjestää kakkukurssejakin!